Roderum og råderum

Tillad mig et eksperiment: Oven på de sidste tre uger vil jeg gerne forsøge at give ordet ’rod’ en ny betydning. Der er rod i mit hoved – jeg kan ikke få øje på idéerne. Min underviser Karin svarer: Hos mig skal I dykke ned i det rod og blive der hele ugen. En uge med intuitionspirende skriveøvelser som sparkede døren ind til mit personlige arbejde med parametrene rum, tid, farve, lys og lyd. Jeg tænker i rum mellem mennesker, lyd i et kosteskab, farver i udtværet maling, et tidsudviskende skriftsprog og solbrillelys. Min sidemakker skaber noget andet, og det er fremragende.

Min sidemakker maler også noget andet end mig den næste uge i atelieret. Selvfølgelig gør hun det: Hun pusler med et andet rod end mit. Jeg maler det første lag. Jeg har aldrig rigtig malet før. Jeg maler et lag oven på. Billedet skal være abstrakt og det skal afspejle vores mini-podcast, som vi lavede for fjorten dage siden. Jeg kan godt lide benspænd. Jeg maler mange lag, spiser kage, drikker te og udmærket kaffe, tværer akrylfarve rundt på lærredet med mine fingre, skraber gemte lag frem med en spatel. Jeg hader det, jeg elsker det, det meste af tiden er jeg vel mellemfornøjet. På den sidste dag dækker jeg hele lærredet med sort og dyb mørkeblå, tværer lys og mørke ind med kul og kridt. Jeg er færdig og jeg er glad, meget glad. Jeg har ikke tænkt over, at Nadia er min underviser. Hun må være en meget dygtig underviser.

Hvad stiller man op, når Torben rækker dig et videokamera og beder dig om at lave et selvportræt i tidsformatet 2-3 minutter, som skal være uploadet inden for en halv time. Ingen redigering tilladt. Du er nødsaget til at gøre det. Og du gør det. Og bagefter er det tid til at portrættere din sidemakker:

Det sner, lad os gå uden for. Her er en snedækket vold, vi filmer her. Du er vist en dagdrømmer, lad os tale om et digt, du skrev en gang. Du har glemt digtet, så jeg må få dig til at huske.

Måske kan det kaldes ’rod’. Måske kan det kaldes for intuition, visuel identitet eller kreativitet. Fonetisk er der heller ikke langt fra roderum til råderum. Det er i øvrigt aldeles ligegyldigt. Det var et fremragende rod.

Skrevet af Simon Skovgaard (elev Forår 2018)