Møn er øen

Møn er et af Danmarks østligste punkter. Øen råder over 218 km2 og er forbundet med Sjælland via Bogø og af Dronning Alexandrines Bro – i folkemunde Danmarks smukkeste bro.

Der bor godt 9000 mennesker på Møn, en del af dem i ’hovedstaden’ Stege hvor også Filmhøjskolen ligger.

Møn er kendt for sin smukke natur, klinten, skovene, lyset, landskabet og de mange fantastiske badestrande. Møn er en cykel- og vandre-Ø . For nogle år siden opfandt Møn Camonøen, der efter sit internationale forbillede El Camino’en er en lang og veltilrettelagt vandringsrute på samlet 175 kilometer, med mange enestående seværdigheder og rigtigt gode shelters til overnatning.

Møn er fuld af kunstnere – øens helt særlige venlighed og åbenhed overfor nye tiltag og mennesker, der vil skabe og arbejde på øen gør, at Møn tiltrækker kreative sjæle. Her er fuld at billedkunstnere, keramikere, Yogier, kitesurfere og små initiativrige iværksættere.

Film og skuespil har Møn en særlig kærlighed til

I Stege finder man fire projekter der alle beskæftiger sig med film og skuespil. Der er selvfølgelig vores egen filmhøjskole, men der er også den skønne teaterhøjskole Rødkilde, skolens faste samarbejdspartner, som vi laver film sammen med.

I Stege er også en af landets ældste biografer – i dag er biffen totalmoderne, med det nyeste udstyr. Biffen er foreningsdrevet og viser alle de gode film, som man også kan i resten af Danmark, og så er Stege Biograf også stedet, hvor eleverne fra filmhøjskolen viser deres afgangsfilm med fakler, rød løber, pindemadder og et lille glas.

I Stege finder man også filmfabrikken – en lille skole for unge filmtalenter der stadig går i skole. Filmfabrikken drives som et fritids- og undervisningstilbud til nogle af de unge som senere i livet vil arbejde med film.

Udover de allerede eksisterende og kommende filmprojekter, bor der også mange professionelle filmfolk på Møn, både indenfor manus, fotografi og instruktion. De mange helt vilde locations rundt omkring på Møn tiltrækker filmfolk fra hele landet.

Skrevet af Lars Gandsø (forstander)